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Attachment 1 

Frequently Asked Questions (FAQs) for Blood Glucose Monitoring Systems 
(BGMS) - CMS 

 

  

Q1:  Can I use a BGMS to test only diabetic patients? 

BGMS are indicated only for monitoring known diabetic patients, while other point-of 
care glucose testing devices are indicated for broader use (e.g., for screening or 
diagnosing diabetes mellitus).  Laboratories must refer to product labeling when 
determining the indications for their glucose measurement device.  Facilities may still 
choose to use the BGMS in populations that are not specifically indicated in the product 
label (i.e. off-label use).  However, when laboratories use any FDA-cleared or approved 
tests off-label, the CLIA categorization of that device defaults to high complexity, and 
the laboratory must meet the CLIA requirements for high complexity testing.   

Q2:  If I establish the performance specifications for my meter for off-label uses, 
is it still waived? 

No.  When a laboratory uses a device off-label, the device defaults to high complexity, 
and the laboratory must meet the CLIA requirements for high complexity testing.  They 
must establish the performance specifications (i.e. accuracy, precision, analytical 
sensitivity, analytical specificity including interfering substances, reportable range of test 
results, reference intervals and any other performance characteristic required for test 
performance) for use in their patient population, and they must meet the personnel and 
all other applicable requirements for high complexity testing.   

Laboratories wishing to meet high complexity requirements so that they can continue to 
use BGMS in populations not specifically indicated in the product label, may obtain 
further information regarding performance specifications via two resources  
 

1.  The CLIA Interpretive Guidelines (IG) at 42 CFR 493.1253, and, 
2.  In CLIA Brochure Number Two (2), ‘Verification of Performance Specifications’,   

on the CMS/CLIA web site at: 

 http://www.cms.gov/Regulations-
andGuidance/Legislation/CLIA/index.html?redirect=/clia/. 

 

 

http://www.cms.gov/Regulations-andGuidance/Legislation/CLIA/index.html?redirect=/clia/
http://www.cms.gov/Regulations-andGuidance/Legislation/CLIA/index.html?redirect=/clia/
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Q3: During a laboratory survey, it is discovered that my facility is using glucose 
meters off-label.  What will happen? 

When a facility uses a device off-label, the device defaults to high complexity, and the 
facility must meet the CLIA requirements for high complexity testing.  The facility will be 
issued a written statement of deficiencies for non-compliance with the applicable CLIA 
regulatory requirements.  

Q4:  What will happen if my facility is issued a written statement of deficiencies 
(CMS Form-2567)? 

The facility will be given an opportunity to submit a plan of correction to come into 
compliance with CLIA, according to CLIA standard operating procedures.  Laboratories 
receiving only standard-level citations will generally have a reasonable timeframe (up to 
12 months) to obtain certification of compliance or accreditation for high complexity 
testing requirements, or switch to a BGMS appropriate to their certificate and patient 
population.  Laboratories receiving the more serious condition-level citations will have a 
much shorter timeframe as appropriate.  
 
Q5:  What requirements need to be met to allow my facility to use these meters 
off-label? 

The laboratory must meet the applicable CLIA requirements for high complexity testing.  
They must establish the performance specifications for use in their patient population, 
perform quality control (QC), enroll and participate in proficiency testing (PT), meet the 
personnel qualifications and other applicable requirements for high complexity testing.   

Q6:  What educational requirements need to be met for personnel performing 
high complexity testing? 

The CLIA personnel qualification requirements for high complexity testing can be found 
in Subpart M of the CLIA regulations and are further discussed in the CLIA IGs, 
http://www.cms.gov/Regulations-and-
Guidance/Legislation/CLIA/Downloads/apcsubm.pdf.   

Laboratories performing high complexity testing are required to have a qualified 
laboratory director, technical supervior(s), clinical consultant, general supervisor and 
testing personnel. The specific requirements for high-complexity testing personnel are 
located at 42 CFR §493.1489.   

 

 

 

http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Legislation/CLIA/Downloads/apcsubm.pdf.
http://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Legislation/CLIA/Downloads/apcsubm.pdf.
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In summation the high complexity testing personnel must: 

• Have a current license in states in which licenses are required, 
• Have one of the following: 

• an M.D., D.O., or D.P.M.,  
• an earned doctoral, master’s or bachelor’s degree in a chemical, physical, 

biological science, or 
• an earned associate degree in a  laboratory science  or medical laboratory 

technology from an accredited institution or have education and training 
equivalent to that specified in 42 CFR 193.1487(b)(2)(i) 

The training requirements for associate’s degree holders can include a requirement that 
the individual has at least 3 months experience with the BGMS.  In those instances, if 
the individual is new or lacks the 3 months experience, the probationary period may 
count towards meeting the 3 months experience as long as training is provided and 
competency is evaluated during the probationary period. The training and competency 
evaluations should be documented. 

Q7:  What are my options for meeting CLIA compliance if my facility continues to 
use BGMS to test glucose in patient populations not indicated by the 
manufacturer? 

The facility may: 

• Continue using their BGMS as waived tests as long as they follow the 
manufacturer’s instructions.  

• Obtain a Certificate of Compliance (CoC) or Certificate of Accreditation (CoA), 
establish the performance specifications and meet the additional regulatory 
requirements for high complexity testing to continue using a BGM on patient 
populations not indicated by the manufacturer. 

• Identify a point-of-care glucose testing device that the manufacturer’s instructions 
support using with the desired patient population limitation, or 

• Refer the glucose testing to another CLIA-certified or -accredited laboratory (e.g. 
central hospital laboratory) that meets the requirements to perform such testing. 

 

 


