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   An act to add Sections 115111, 115112, and 115113 to the Health 
and Safety Code, relating to public health. 
 
 
 LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 
 
 
   SB 1237, Padilla. Radiation control: health facilities and 
clinics: records. 
   Under existing law, the State Department of Public Health licenses 
and regulates health facilities and clinics, as defined. 
   Under existing law, the Radiation Control Law, the department 
licenses and regulates persons that use devices or equipment 
utilizing radioactive materials. Under existing law the department 
may also require registration and inspection of sources of ionizing 
radiation, as defined. Violation of these provisions is a crime. 
   This bill would, commencing July 1, 2012, require hospitals and 
clinics, as specified, that use computed tomography (CT) X-ray 
systems for human use to record, if the CT systems are capable, the 
dose of radiation on every CT study produced during the 
administration of a CT examination, as specified. The bill would 
require the dose to be verified annually by a medical physicist, as 
specified, unless the facility is accredited. 
   This bill would, commencing July 1, 2013, require facilities that 
furnish CT X-ray services to be accredited by an organization that is 
approved by the federal Centers for Medicare and Medicaid Services, 
an accrediting agency approved by the Medical Board of California, or 
the State Department of Public Health. The bill would also require 
the facility to report certain information to the department, the 
affected patient, and the patient's treating physician. 
   Because this bill expands the definition of a crime, it would 
impose a state-mandated local program. 
   The California Constitution requires the state to reimburse local 
agencies and school districts for certain costs mandated by the 
state. Statutory provisions establish procedures for making that 
reimbursement. 
   This bill would provide that no reimbursement is required by this 
act for a specified reason. 
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THE PEOPLE OF THE STATE OF CALIFORNIA DO ENACT AS FOLLOWS: 
 
  SECTION 1.  Section 115111 is added to the Health and Safety Code, 
to read: 
   115111.  (a) Commencing July 1, 2012, subject to subdivision (e), 
a person that uses a computed tomography (CT) X-ray system for human 
use shall record the dose of radiation on every CT study produced 
during a CT examination. 
   (b) The facility conducting the study shall electronically send 
each CT study and protocol page that lists the technical factors and 
dose of radiation to the electronic picture archiving and 
communications system. 
   (c) The displayed dose shall be verified annually by a medical 
physicist to ensure the displayed doses are within 20 percent of the 
true measured dose measured in accordance with subdivision (f) unless 
the facility is accredited. 
   (d) Subject to subdivision (e), the radiology report of a CT study 
shall include the dose of radiation by either recording the dose 
within the patient's radiology report or attaching the protocol page 
that includes the dose of radiation to the radiology report. 
   (e) The requirements of this section shall be limited to CT 
systems capable of calculating and displaying the dose. 
   (f) For the purposes of this section, dose of radiation shall be 
defined as one of the following: 
   (1) The computed tomography index volume (CTDI vol) and dose 
length product (DLP), as defined by the International 
Electrotechnical Commission (IEC) and recognized by the federal Food 
and Drug Administration (FDA). 
   (2) The dose unit as recommended by the American Association of 
Physicists in Medicine. 
  SEC. 2.  Section 115112 is added to the Health and Safety Code, to 
read: 
   115112.  Commencing July 1, 2013, facilities that furnish CT X-ray 
services shall be accredited by an organization that is approved by 
the federal Centers for Medicare and Medicaid Services, an 
accrediting agency approved by the Medical Board of California, or 
the State Department of Public Health. 
  SEC. 3.  Section 115113 is added to the Health and Safety Code, to 
read: 
   115113.  (a) Except for an event that results from patient 
movement or interference, a facility shall report to the department 
an event in which the administration of radiation results in and of 
the following: 
   (1) Repeating of a CT examination, unless otherwise ordered by a 
physician or a radiologist, if the following dose values are 
exceeded: 
   (A) 0.05Sv (5 rem) effective dose equivalent. 
   (B) 0.5 Sv (50 rem) to an organ or tissue. 
   (C) 0.5 Sv (50 rem) shallow dose equivalent to the skin. 
   (2) CT X-ray irradiation of a body part other than that intended 
by the ordering physician or a radiologist if one of the following 
dose values are exceeded: 
   (A) 0.05 Sv (5 rem) effective dose equivalent. 
   (B) 0.5 Sv (50 rem) to an organ or tissue. 
   (C) 0.5 Sv (50 rem) shallow dose equivalent to the skin. 
   (3) CT or therapeutic exposure that results in unanticipated 
permanent functional damage to an organ or a physiological system, 
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hair loss, or erythema, as determined by a qualified physician. 
   (4) A CT or therapeutic dose to an embryo or fetus that is greater 
than 50 mSv (5 rem) dose equivalent, that is a result of radiation 
to a known pregnant individual unless the dose to the embryo or fetus 
was specifically approved, in advance, by a qualified physician. 
   (5) Therapeutic ionizing irradiation of the wrong individual, or 
wrong treatment site. 
   (6) The total dose from therapeutic ionizing radiation delivered 
differs from the prescribed dose by 20 percent or more. A report 
shall not be required pursuant to this paragraph in any instance 
where the dose administered exceeds 20 percent of the amount 
prescribed in a situation where the radiation was utilized for 
palliative care for the specific patient. The radiation oncologist 
shall notify the referring physician that the dose was exceeded. 
   (b) The facility shall, no later than five business days after 
discovery of an event described in subdivision (a), provide 
notification of the event to the department and the referring 
physician of the person subject to the event and shall, no later than 
15 business days after discovery of an event described in 
subdivision (a) provide written notification to the person who is 
subject to the event. 
   (c) The information required pursuant to this section shall 
include, but not be limited to, information regarding each 
substantiated adverse event, as defined in Section 1279.1, reported 
to the department, and may include compliance information history. 
  SEC. 4.  No reimbursement is required by this act pursuant to 
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because 
the only costs that may be incurred by a local agency or school 
district will be incurred because this act creates a new crime or 
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty 
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of the 
Government Code, or changes the definition of a crime within the 
meaning of Section 6 of Article XIII B of the California 
Constitution.                                                   
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